Leerlingen kiezen een casus en bestuderen de daarbij behorende nieuwsberichten en verslagen van de Kamer.
Leerlingen kunnen kiezen uit de volgende casussen:
Uitleg
Leg uit dat de leerlingen gaan uitzoeken hoe een probleem in de Tweede Kamer wordt behandeld en hoe daar over vergaderd wordt. Ze gaan daarbij kiezen uit vier verschillende casussen en uitzoeken of en hoe het probleem is opgelost.
Casus Kiezen
Laat leerlingen een casus kiezen, geef het bijbehorende werkblad (1 per leerling) en laat ze de stappen op het werkblad doorlopen. Daarbij moeten ze gebruikmaken van internet. Tip: De leerlingen kunnen kiezen op basis van de casustitels. Of lees bijv. ook de titels van de nieuwsberichten voor (onder het kopje ‘Wat is het probleem?’), om wat meer context te geven).
Opdracht maken
Help leerlingen met de opdracht. Vooral tijdens het lezen van een wetsvoorstel of de verslagen van de Tweede Kamer kan het moeilijk zijn de ambtelijke taal te snappen.
Bespreking
Bespreek aan het einde van de opdracht welke oplossingen leerlingen hebben gevonden. Vragen die je hierbij kunt stellen:
Hoe werkt de Tweede Kamer? Wat houdt het begrip ‘polderen’ in? Met deze films kun je het eenvoudig uitleggen aan je klas.
De klas debatteert zoals in de Tweede Kamer gebruikelijk is. De debaters kruipen in de huid van een politicus en verdedigen hun standpunt. Een debat over een wetsvoorstel zoals dat in de Tweede Kamer wordt gevoerd, leent zich uitstekend voor simulatie.
U kunt gedurende de politieke week de leerlingen in groepjes laten nadenken over verschillende maatschappelijke onderwerpen en een debat laten voorbereiden. De politieke week eindigt dan met een plenair Kamerdebat of enkele plenaire debatten en één of meer stemmingen. Gedurende de week wordt dat debat (of worden die debatten) voorbereid. Leerlingen zijn lid van een fractie (met een virtuele of een echte naam) en kiezen of krijgen aan het begin van de week een specialisme.
Voor meer uitleg en antwoorden op uw vragen kunt u terecht in onze FAQ.
Naar de FAQ