Tweede Kamer 05 Foto Bob Karhof-bew

U kunt gedurende de politieke week de leerlingen in groepjes laten nadenken over verschillende maatschappelijke onderwerpen en een debat laten voorbereiden. De politieke week eindigt dan met een plenair Kamerdebat of enkele plenaire debatten en één of meer stemmingen. Gedurende de week wordt dat debat (of worden die debatten) voorbereid. Leerlingen zijn lid van een fractie (met een virtuele of een echte naam) en kiezen of krijgen aan het begin van de week een specialisme.


  • Leerdoel: Ervaren hoe de week van een Kamerlid verloopt. Kennismaken met commissievergaderingen en fractieoverleg.
  • Niveau: HAVO/VWO, VMBO
  • Duur: 1 dag - 5 dagen

Uitleg

Fractieoverleg

De week start met een fractieoverleg. Als fractiespecialist moeten de leerlingen in die week een commissievergadering voorbereiden en aan die vergadering deelnemen. Ze moeten informatie verzamelen, overleggen met de achterban, belangengroepen en lobbyisten, de media te woord staan, etc.

Aan het eind van de week is er een fractievergadering waarin standpunten op elkaar moeten worden afgestemd. Daarna volgt het Kamerdebat en de stemming. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van de materialen en filmpjes van Kamerdebat in de klas.

Downloads

Meer werkvormen

FAQ

Voor meer uitleg en antwoorden op uw vragen kunt u terecht in onze FAQ.
Naar de FAQ