Tweede Kamer ToekomstWijzer

Dit is een stemhulp voor de toekomst van de Tweede Kamer. De docent projecteert het filmpje met de stelling op het bord. De leerlingen gaan daarna op de goede plek staan. Daarna vullen ze hun stellingenformulier in. Aan het einde zien ze wat hun uitslag is. Hoe zien zij de toekomst van de Tweede Kamer? 


  • Leerdoel: -Leerlingen leren wat de taken van de Tweede Kamer zijn. -De leerlingen maken kennis met discussies over de rol van de Tweede Kamer
  • Niveau: HAVO/VWO, VMBO, MBO
  • Duur: 30 minuten

Uitleg

1) Gebruik schilderstape om het lokaal in tweeën te verdelen.

2) Leg uit wat de leerlingen gaan doen. “Hoe vinden jullie  dat de Tweede Kamer er in de toekomst uit moet zien? Moet de Tweede Kamer meer macht krijgen, de burger, de minister-president, of de Europese Unie? Daarvoor gaan we 20 stellingen behandelen bij de Tweede Kamer Toekomststellingen.”

3) Vraag de leerlingen om naar voren te komen. Deel aan elke leerling een invulformulier uit. De leerlingen moeten na elke stelling het formulier invullen.

4) Bekijk het filmpje met de eerste stelling en vraag de leerlingen om bij EENS of ONEENS te gaan staan.

5) Bekijk de andere filmpjes.

6) Vraag de leerlingen om hun uitslag te berekenen en bekijk wat de individuele uitslag en wat de uitslag van de hele klas is. Zijn er verschillen? Vraag de leerlingen of ze het eens zijn met hun uitslag.

Let op! Een leerling moet het EENS of ONEENS zijn over een stelling. Liever niet geen mening.

Filmpjes Stellingen ToekomstWijzer

Bekijk het filmpje met de eerste stelling en vraag de leerlingen om bij EENS of ONEENS te gaan staan. Zet het filmpje stop na elke stelling.

Downloads

Meer werkvormen

FAQ

Voor meer uitleg en antwoorden op uw vragen kunt u terecht in onze FAQ.
Naar de FAQ